Udgivelser

METTE VEDSØ

Følg mig også på facebook og instagram

NOGET OM ALDER

'Hvilken alder skriver du til'? Det er et af de spørgsmål, jeg oftest får stillet. Og tit ved jeg ikke, hvad jeg skal svare.

Så det med alder har jeg det blandet med. Stian Hole har sagt det ret præcist i et interview, jeg læste med ham:

'Hvem ser du for dig, når du skriver – et barn eller en voksen?'

'Jeg tænker selvfølgelig på, at bogen skal kunne læses af et barn, det er klart. Men jeg tænker ikke på et barn i nogen bestemt aldersgruppe. Det er i det hele taget noget, jeg synes er mærkeligt ved den måde, anmeldere forholder sig til børnebøger på. Der er jo ikke nogen, der ville stemple en voksenroman som ’en bog til dig mellem 52 og 56 år’. Men det stempel vil man død og pine sætte på en børnebog.'

'Hvad læste du selv som barn?'

'Jeg læste voksenbøger. Det er i virkeligheden paradoksalt: Jeg læste voksenbøger som barn og læser børnebøger som voksen. Det var mine ældre brødres skyld, de var medlemmer af en bogklub, og derfor læste jeg alle de ungdoms- og voksenbøger, de fik tilsendt. Det var ikke altid, jeg forstod dem. Men jeg tog heller ikke skade af dem. Tværtimod tror jeg.'

 

STRØTANKER

  • Jeg får mine ideer alle steder fra. En togtur, en sætning i avisen, en lugt, en stemme, et mærkeligt ord.
  • Jeg lægger mærke til 'igangsættere'. Jeg skriver ideer ned og gemmer dem, for måske er det noget, der kan bruges en anden god gang.
  • Jeg holder meget af billedbøger. En billedbog kan være et af de bedste møder mellem et barn og en voksen og mange billedbøger er små kunstværker.
  • Jeg bruger meget tid på at redigere en tekst. Råtekst og færdig tekst er to meget forskellige ting for mig.
  • Jeg har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Den fineste skole, der tager børnelitteraturen meget alvorligt.